Η ζωή έχει κύκλους και ο καιρός γυρίσματα. Συχνά αντιμετωπίζουμε "επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα". Είναι σημαντικό να τα διαγιγνώσκουμε έγκαιρα, να τα προβλέπουμε όποτε είναι εφικτό και να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για αυτά. Να μη φοβόμαστε τον κεραυνό στη ξαστεριά αλλά και να μην κάνουμε ότι δε βλέπουμε ένα κυκλώνα που πλησιάζει ή να πιστεύουμε ότι δε θα έχει χιόνι το χειμώνα στα ψηλά βουνά.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και των διαταραχών της υγείας βασίζεται στη ρεαλιστική θεώρηση, την προσωπική συνειδητοποίηση, την έγκαιρη και σωστή διάγνωση, τη σωστή θεραπεία. Σε ατομικό επίπεδο, βασίζεται στη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με έναν ειδικό θεράποντα όταν μιά κατάσταση μας ξεπερνά.

Είναι καλό για την υγεία μας να γνωρίζουμε, ακούμε, σεβόμαστε και φροντίζουμε το σώμα (νού-ψυχή-πνεύμα) μας. Να έχουμε σταθερές και ικανοποιητικές σχέσεις, ικανότητες προσαρμογής και συνύπαρξης. Αίσθηση του μέτρου, θετική σκέψη και τόλμη αλλαγής αν νέες αντιλήψεις και συνθήκες το απ-αιτούν. Μέσα μας έχουμε αρνητικά και θετικά, τρυφερά αλλά και βίαια συναισθήματα. Στη ζωή μας, βιώνουμε συνεχώς κέρδη και απώλειες, γέννες και θανάτους. "Ακούμε" την αγάπη αλλά και την απουσία...
Υπάρχει, μέσα σε όρια, φυσιολογικό και "καλό" άγχος που μας κινητοποιεί, φυσιολογικός φόβος, θυμός, θλίψη, ενοχή... Είναι εκφράσεις των ενορμήσεων μας, πάνε μαζί με το αβέβαιο της ζωής, τη μη παντοδυναμία μας.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας αλλά να μπορούμε να ελέγχουμε κάποιες συμπεριφορές μας. Πενθώντας τις απώλειες μας να μπορούμε να συνεχίζουμε, να κοιτάμε μπροστά.

Υπάρχει ένα συνεχές ανάμεσα στην υγεία και τη διαταραχή.
Μέσα σε ένα ψυχοπιεστικό και άρρωστο περιβάλλον, αρρωσταίνουμε σωματικά και ψυχικά. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές αντοχές και ευαισθησίες, ανάλογες του γονιδιακού του εξοπλισμού και του τρόπου που μεγάλωσε, του χαρακτήρα και των αμυνών που ανάπτυξε. 20 με 30 τουλάχιστον στους 100 ανθρώπους, περισσότερο οι γυναίκες, υποφέρουν έντονα ψυχικά. Οι περισσότεροι από αυτούς πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. 1 στους 10 σχεδόν (με αυξητικές προοπτικές) θα παρουσιάσει κάποτε κατάθλιψη. Τουλάχιστον τα 2/3 από αυτούς δεν έχει σωστή διάγνωση και θεραπεία. Οι περισσότεροι το κρύβουν, το αρνούνται, προσπαθούν να αυτοθεραπευτούν με διάφορες ουσίες και φυγές, απευθύνονται σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για διάφορα σωματικά ενοχλήματα ή σε μη κατάλληλους για την περίσταση τους επαγγελματίες και μη.
"Σωματικές" νόσοι μπορεί να πρωτοεμφανίζονται ή να περιπλέκονται σε δεύτερο χρόνο με "ψυχικά" συμπτώματα και νόσους και αντίστροφα, "ψυχικές" με "σωματικά".

Ευχή είναι οι μη "ψ" ιατροί να έχουν το χρόνο και την ευαισθησία να αναζητούν και να μπορούν να αναγνωρίζουν στον ασθενή τους, αν υπάρχουν, στοιχεία δηλωτικά ψυχικής επιβάρυνσης ή διαταραχής και οι "ψ" να μπορούν να αναγνωρίζουν ή να βοηθούν στην αναγνώριση μιας πιθανά σωματικής διαταραχής. Να μπορούμε να συνεργαζόμαστε.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία, μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους ή να βελτιώσουν ουσιαστικά τη κατάσταση της υγείας τους (με αντίστοιχα οφέλη για το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον).
Πιστεύω ότι χρειάζεται να προσεγγίζουμε κάθε ασθενή με τρόπο όσο γίνεται πιο φυσικό, ολιστικό, προσωπικό και ανθρώπινο, προσαρμόζοντας τις μεθόδους και τις τεχνικές μας στις δικές του ξεχωριστές δυνατότητες και ανάγκες.

Υγεία
Πρόληψη
ΑντιμετώπισηΨυχοθεραπεία
ΔιάλογοιΒιογραφικό
ΛόγοιΑρχική Σελίδα