Ο καθένας μας σε διαφορετικό βαθμό βιώνει κάποιο υπαρξιακό κενό και άγχος, την έλλειψη και την καταπίεση, την αποξένωση και το διχασμό. 

Ζητάμε ασφάλεια, να αναγνωριστούμε και να αγαπηθούμε ως πλήρη άτομα. 

Ποτέ δεν το καταφέρνουμε εντελώς...

Συχνά κατασκευάζουμε ψεύτικους εαυτούς και σενάρια, τριγυρνάμε με παρωπίδες σε παλιές αποτυχίες και συμπτώματα, κρυβόμαστε σε φυλακές και αμμουδένια κάστρα...  

Προσπαθούμε να κρυφτούμε από το θάνατο ενώ ταυτόχρονα ερωτοτροπούμε ποικιλότροπα μαζί του...

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Μερικές φορές τολμάμε να αντιληφθούμε καθαρότερα κάποια πράγματα, να ζητήσουμε μια αλλαγή, να δεσμευτούμε και να δουλέψουμε μακροπρόθεσμα με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η ψυχοθεραπεία, πέρα από τις διαφορετικές θεωρίες και πρακτικές, βασίζεται σε μια σχέση ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και διαθεσιμότητας που αναπτύσσεται προοδευτικά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Εξαρτάται από την προσωπικότητα, την εκπαίδευση και την ωριμότητα του ψυχοθεραπευτή καθώς και από τις ξεχωριστές δυνατότητες και ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Σε πρώτο επίπεδο μπορεί να είναι απλά υποστηρικτική και συμβουλευτική, να στοχεύει σε μικρές και γρήγορες πρακτικές αλλαγές και βελτιώσεις.

Όταν φτάνει βαθύτερα η ψυχική εργασία, μπορείς να ακούσεις και να δεις τον εαυτό σου σε σχέση με το περιβάλλον σου από μια άλλη θέση. Μέσα από διαδικασίες ψυχικής επεξεργασίας και πένθους μπορείς να αποδεχθείς καλύτερα την πραγματικότητα. Μπορείς μέσω σταδιακών αλλαγών και προχωρημάτων να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, να ζήσεις ανοιχτότερα και αληθινότερα.

Μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη εσωτερική σταθερότητα, αυθεντικότητα και αυτονομία, ικανοποιητικότερες σχέσεις, καλύτερο επίπεδο υγείας και λειτουργικότητας.

 Στα παιδιά ειδικότερα, ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές τους διαδικασίες, να αναπτύξουν ψυχικούς μηχανισμούς και ικανότητες που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους στην οικογένεια, στο σχολείο και στην ομάδα των φίλων τους. Ζητούμενο είναι, να είναι χαρούμενα, να θέλουν να μαθαίνουν και να είναι κοινωνικά, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς.