Πρόληψη"Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν" (Ιπποκράτης)

Α) Ο ψυχισμός των παιδιών αναπτύσσεται μέσα από τις σημαντικές σχέσεις που κάνουν. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο ευάλωτο αλλά και εύπλαστο είναι. Είναι σημαντικό για το παιδί να είναι μαζί με την μητέρα του τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον της ζωής του και αν γίνεται, τους πρώτους 6 μήνες να θηλάζει αποκλειστικά.

Τα παιδιά χρειάζονται ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, αγάπη και όρια. Επηρεάζονται πολύ από το κλίμα στην οικογένεια και συχνά παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που είναι η κορυφή του παγόβουνου της οικογενειακής ψυχοπαθολογίας.

Θα ήταν καλό, ένα νέο ζευγάρι πριν τεκνοποιήσει, να διερωτηθεί για την ποιότητα της σχέσης τους, για τη ψυχική τους ωριμότητα και ετοιμότητα να ανταποκριθούν τη δεδομένη στιγμή στις υψηλές απαιτήσεις ενός επαρκούς γονικού ρόλου.

Το παιγνίδι ξεκινά να παίζεται πριν την εγκυμοσύνη και αφορά τόσο τις προηγούμενες όσο και τις επόμενες γενεές.


Β) Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά νέα φάρμακα και ειδικές θεραπείες. Παρ' όλα αυτά, η αύξηση του μέσου όρου επιβίωσης και της ποιότητας υγείας ενός πληθυσμού, οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της διατροφής, των συνθηκών υγιεινής και των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι πιο αποτελεσματική από την τριτοβάθμια...

Όσο νωρίτερα και όσο σφαιρικότερα δούμε και αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση και η έκβαση. Είναι απαραίτητα από τα πρώτα σχολικά χρόνια, τα προγράμματα αγωγής υγείας. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος, ο περιορισμός εξαρτήσεων και καταχρήσεων, η επαφή με τη φύση, η ήπια αλλά συστηματική αερόβια ιδίως άσκηση (είναι ένα φυσικό αγχολυτικό-αντικαταθλιπτικό) και η χαλάρωση. Το να μπορούμε να αγαπάμε, να εργαζόμαστε και να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης. Η συνεχής προσπάθεια για μεγαλύτερη εσωτερική και εξωτερική αρμονία, περισσότερο χαμόγελο και φως...