Υγεία''Νους υγιής εν σώματι υγιεί'' και " τα της ψυχής πάθη πάντα είναι μετά σώματος".

Σώμα- ψυχή - νους - πνεύμα λειτουργούν ενιαία. Είμαστε το σώμα μας! Οφείλουμε να το ακούμε και να το σεβόμαστε, να το γνωρίζουμε και να το φροντίζουμε.

Υγεία σημαίνει να έχουμε μια αίσθηση συνολικής ευεξίας και αρμονίας με το περιβάλλον μας, να έχουμε συναισθηματική σταθερότητα, να είμαστε ανεξάρτητοι αλλά ταυτόχρονα ικανοί για ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις, αγάπη, εργασία, δημιουργικότητα, χαρά.

Να είμαστε ανοιχτοί , σε επαφή με τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις φαντασιώσεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μας. Να μπορούμε "να παίζουμε" αλλά να μας κυβερνά ο ορθός λογισμός.

Να έχουμε αίσθηση του μέτρου, θετική σκέψη και τόλμη αλλαγής αν νέες αντιλήψεις και συνθήκες το απ-αιτούν.

Μέσα μας έχουμε αρνητικά και θετικά, τρυφερά αλλά και βίαια συναισθήματα...

Υπάρχει, μέσα σε όρια, φυσιολογικό και "καλό" άγχος που μας κινητοποιεί, φυσιολογικός φόβος, θυμός, θλίψη, ενοχή...

Στη ζωή μας, βιώνουμε συνεχώς κέρδη και απώλειες, γέννες και θανάτους. "Ακούμε" την αγάπη αλλά και την απουσία...

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας αλλά να μπορούμε να ελέγχουμε κάποιες συμπεριφορές μας. Πενθώντας τις απώλειες μας να μπορούμε να συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά.

Υπάρχει ένα συνεχές ανάμεσα στην υγεία και τη διαταραχή.

Μέσα σε ένα ψυχοπιεστικό και άρρωστο περιβάλλον, αρρωσταίνουμε σωματικά και ψυχικά. Ξέρουμε ότι το υπέρμετρο άγχος, η θλίψη, η συναισθηματική απομόνωση, οικογενειακές συγκρούσεις, κοινωνικές και ιδίως προσωπικές απώλειες, μέσω ενός ψυχονευροανοσολογικού μηχανισμού επηρεάζουν άμεσα το σώμα (ιδίως το καρδιαγγειακό σύστημα).

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές αντοχές και ευαισθησίες, ανάλογες του γονιδιακού του εξοπλισμού και του τρόπου που μεγάλωσε, του χαρακτήρα και των αμυνών που ανάπτυξε.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ψυχιατρικά προβλήματα με σωματική συμπτωματολογία και αντίστροφα σωματικά με ψυχιατρική καθώς επίσης υπάρχουν σωματικά συμπτώματα χωρίς ιατρική διάγνωση (15 - 30% των εξεταζομένων) και σωματικές νόσοι με σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, σε ένα φαύλο κύκλο.

20 με 30 τουλάχιστον στους 100 ανθρώπους, περισσότερο οι γυναίκες, υποφέρουν έντονα ψυχικά. Οι περισσότεροι από αυτούς πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. 1 στους 10 σχεδόν (με αυξητικές προοπτικές) θα παρουσιάσει κάποτε κατάθλιψη. Τουλάχιστον τα 2/3 από αυτούς δεν έχει σωστή διάγνωση και θεραπεία. Οι περισσότεροι το κρύβουν, το αρνούνται, προσπαθούν να αυτοθεραπευτούν με διάφορες ουσίες και φυγές, απευθύνονται σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για διάφορα σωματικά ενοχλήματα ή σε μη κατάλληλους για την περίσταση τους επαγγελματίες και μη.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και των διαταραχών της υγείας βασίζεται στην πρόληψη, την ρεαλιστική και σφαιρική θεώρηση, την έγκαιρη και σωστή διάγνωση, τη σωστή θεραπεία.