ΨυχοθεραπείαΗ ζωή είναι ωραία αλλά και δύσκολη, σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτη, παράξενη, τραγική. Περιλαμβάνει απώλειες, ματαιώσεις, συγκρούσεις και τραύματα. Μια ψεύτικη εικόνα εαυτού-φαντασιακή ασπίδα, δεν μας προστατεύει από τα δύσκολα. Δεν θα βρούμε την αγάπη που ψάχνουμε στα όλο και περισσότερα υλικά αγαθά. Χρειάζεται ικανότητα αντίληψης και ψυχικής επεξεργασίας της πραγματικότητας, ηθικές αξίες, μέτρο, άσκηση, ενδυνάμωση και ταυτόχρονα άνοιγμα ψυχής. Αυτονομία αλλά και ικανότητα καλλιέργειας ουσιαστικών σχέσεων.

Μια δυσλειτουργική συμπεριφορά, ένας βαθύτερος ψυχικός ή σωματικός πόνος-σύμπτωμα, είναι ένα αίτημα διαλόγου, συνάντησης και συμφιλίωσης με ένα καταπιεσμένο ή ξένο κομμάτι του εαυτού μας. Είναι μια ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης και αναζήτησης καλύτερων σχέσεων και ισορροπιών, νέων δρόμων και τρόπων ζωής.

Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στο λόγο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται. Εξαρτάται από την παιδεία, την ειδική εκπαίδευση, την κλινική εμπειρία, την προσωπικότητα και την ωριμότητα του ψυχοθεραπευτή καθώς και από το αίτημα, τις ξεχωριστές δυνατότητες και ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Είναι μια επιδιορθωτική σχέση που αναπτύσσεται προοδευτικά, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Κάποιες φορές, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και δημιουργίας.

Σε πρώτο επίπεδο μπορεί να είναι απλά υποστηρικτική και συμβουλευτική, να στοχεύει σε μικρές και γρήγορες πρακτικές αλλαγές και βελτιώσεις.

Όταν φτάνει βαθύτερα η ψυχική εργασία, μπορείς να ακούσεις και να δεις τον εαυτό σου σε σχέση με το περιβάλλον σου από μια άλλη θέση. Μπορείς, μέσα από διαδικασίες ψυχικής επεξεργασίας και πένθους να αποδεχθείς καλύτερα την πραγματικότητα αλλά και να την εμπλουτίσεις, να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, να αποκτήσεις μεγαλύτερη εσωτερική σταθερότητα, ικανοποιητικότερες σχέσεις, καλύτερο επίπεδο υγείας και λειτουργικότητας.

Στα παιδιά ειδικότερα, ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές τους διαδικασίες, να αναπτύξουν ψυχικούς μηχανισμούς και ικανότητες που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους στην οικογένεια, στο σχολείο και στην ομάδα των φίλων τους. Ζητούμενο είναι, να είναι χαρούμενα, να θέλουν να μαθαίνουν και να είναι κοινωνικά, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς.